O meni:

Sem še relativno mlad (v '30 letih) inženir informatike iz Ljubljane. Teme, ki me najbolj zanimajo: dogodki po svetu (novice, politika), zgodovina, znanost (sploh vesolje)

Par PC dogodkov zadnjih dveh, treh dni

Hej, ponovno pozdravljeni “Sopčani”, tole je že kar deveta objava zapored na tem mojem novem blogu in je v primerjavi s prejšnjimi mojimi objavami zelo kratka. /POPRAVEK: Ehmm no, sploh ni več tako kratka kot je bila še nekaj minut nazaj, gulp. Kakorkoli že, v njej pa bom čisto na kratko omenil kaj se mi je dogajalo (v smislu, kaj je novega in tako naprej) v zadnjih dveh oziroma treh dneh; ta “dogajanja” pa tokrat vključujejo samo z računalništvom povezane stvari.

Torej, za začetek vam “sporočam”, da sem danes po enemu mesecu in dveh tednih končno “reboot-al” moj PC, kar je definitvno moj osebni rekord. Medtem ko je bil razlog zato ta, da sem prej hotel updejtati moje domače strani (jah, nabralo se mi je že za čez 100 KB teksta v raznih mojih “to-do” fajlih), predvsem pa to, ker sem prej, torej še pred “reboot-om”, hotel zapeči na CD “backup” teh fajlov (torej fajlov od domače strani), česar pa, priznam, še nisem naredil in pa tudi zapeči na CD-je vse ostalo kar se mi je v teh zadnjih nekaj mesecih nabralo (kot to vedno naredim, ko se mi nabere dovolj takega “materijala”), s tem mislim naprimer na razne zdownloadane programe, muziko, kratke filmčke (kratke zato, ker sem še vedno na “dial-up”) in tako dalje. Ampak kot rečeno, tokrat pa sem kar odlašal in odlašal, urghhh. In pa, kot ste sedaj najbrž že navajeni, dodajam tudi link do topic-a, ki sem ga o nekako podobni zadevi pred časom odprl na “Ars Technica” forumu z naslovom “Is there a limit on/in (not sure which) a number of “page faults” for a process ??“: http://episteme.arstechnica.com/…/607003096731, priporočam vam pa tudi, da si preberete “RUNNING A COMPUTER NON-STOP OR NOT” članek tule na “articles1.html” dokumentu: http://tadej-ivan.50webs.com/articles1.html na moji domači strani.

Dalje, tokratno “reboot-anje” računalnika se je tudi lepo ujelo z updejtom Firefox: http://www.mozilla.com/en-US/firefox browser-ja iz verzije 1.5 v verzijo 2.0 (še linka do “project”: http://www.mozilla.org/projects/firefox in “official announcement” ali “press release”: http://www.mozilla.com/…/mozilla-2006-10-24.html), katero sem si včeraj predčasno znel z “mozilla.org” FTP serverja: ftp://ftp.mozilla.org, predčasno pa pravim zato, ker je še ni na voljo na domačih straneh: http://www.mozilla.com/en-US, http://www.mozilla.org, ali http://www.mozilla-europe.org/en. Da bi pa našteval vse novosti in izboljšave tu preprosto ni dovolj prostora (no, pa da omenim samo nekaj glavnih: “in-built spell-checker”, ki deluje tudi v t.i. “form-ih”, “session restore”, nov system “tab-ov” in predvsem bolj “responsive GUI“, očitno so pri Mozilli updejtali XUL); hehe, mogoče spet en link: http://episteme.arstechnica.com/…/…#864006561831 do prvega od mojih (zaenkrat) treh postov v “Firefox 2.0 Final available” topic-u na “Ars Technica”, kjer sem tudi “postal” štiri linke do z updejtom povezanimi topic-i, ki sem jih odprl na MozillaZine forumu.

Prav tako pa sem updejatal dva moja nepogrešljiva programa; eden je program za “pečenje” CD/DVD-jev z imenom Cheetah DVD Burner: http://www.cheetahburner.com (tukajle so še linki do dokumentov “Features.html“:
http://www.cheetahburner.com/…/Features.html in “free.html“: http://www.cheetahburner.com/free.html in pa do njegove strani na “download.com”: http://www.download.com/3000-20-10238561.html), drugi pa program YPOPs: http://www.ypopsemail.com (in pa še “redirekt” link do glavne strani: http://yahoopops.sourceforge.net, potem link do strani od enega od avtorjev z “beta” verzijami: http://dbeusee.home.comcast.net/ypops.html in do njegove strani oz. “project page-a” na strani “sourceforge.net”: http://www.sourceforge.net/projects/yahoopops), kateri omogoča POP3 v navadnem/zastonj “Yahoo!” e-mailu (omogoča pa tudi SMTP), katerega pa res (torej Yahoo! e-mail naslova) ne uporabljam preveč pogosto.

Podobno kot pri Firefox-u zgoraj, je enostavno preveč zanimivih stvari, ki jih vsakodnevno odkrijem na WWW-ju, da bi jih tukaj opisoval/našteval (in katere redno pošiljam po e-mailu moji “listi” prijateljev); tokrat naj edinole omenim “Game of Life” dokument: http://en.wikipedia.org/wiki/Conway’s_Game_of_Life na “Wikipedia” strani, za katerega vem sicer že kar nekaj časa, a sem ga zares preštudiral šele par dni nazaj, ko sem ga spet odkril zaradi strani: http://www.catb.org/hacker-emblem (hvala ti fatg – :D); sama zadeva pa zna biti zanimiva predvsem za matematičarje itd., čeprav je po mojem mnenju “univerzalno kul”. Pa mimogrede, zdownloadal sem si tudi že en program, ki simulira Game of Life z imenom Golly (torej program za izvedbo teh t.i. cellular-automation simulacij), dobite pa ga lahko tukaj: http://golly.sourceforge.net oz. še natančneje tukaj: http://sourceforge.net/…/…group_id=139354, medtem ko sem jaz uporabil tale “belnet” mirror link: http://belnet.dl.sourceforge.net/…/golly-1.0-win.zip za “win” varijanto, linki do fajlov na ostalih mirror-jih pa so na voljo tule: http://prdownloads.sourceforge.net/…/…?download.

Aja in mimogrede, tale programček je t.i. “no-setup” program kot temu jaz pravim, torej ne potrenuje nobene inštalacije itd., ga samo odzipaš in zaženeš “Golly.exe” fajl. Zadeva pa deluje oz. se igra takole (je čisto preprosto): najprej narišete nek osnovni vzorec, pritisnete “Play” in opazujete Game of Life pri delu. Pomembne so še opcija za “en korak/generacijo” naprej (Next ali Next Step pod Control menijem), opcija “Auto Fit” (isto pod Control menijem) in “Reset” (isto pod Control), imate pa itak na levi tudi “toolbar” z vsemi temi stvarmi. In pa še dobronamerno opozorilo: igranje te igre “Game of Life” (če lahko temu tako rečem) je res totalno “adiktno”.

Pozdrave, Tadej

Advertisements

5 komentarjev on “Par PC dogodkov zadnjih dveh, treh dni”

 1. ruph pravi:

  firefox 2 je pa kr lušn software.. spell čeker mi je fajn, pa zdi se mi da dela hitrejš… ugh… vse kaže, da bom zamenjal za opero, čeprav una še zmeraj lepše rendra… 😐

 2. tadej pravi:

  Hvala “ruph” za komentar. Ja, jaz sem tudi zelo zadovoljen z FF 2.0, edino treba se bo privaditi na nov GUI (kar pa pri tebi ni problem, ker si do sedaj uporabljal Opero); torej privaditi se na nove “button-se”, nov sistem tab-ov itd.

  Tadej

 3. Pero pravi:

  Hotu sem ti samo rec, da sem v bistvu js napisu tiste “anonimne” komentarje. Grega je reku, da bos mislu, da je on, ker je pac pijanost v igri in Pero-Bill Gates in popolnez pac ne pije, kar sicer ni res, ampak sej ni slabo, da se me drzi sloves pridneza in perspektivnega socialno nespornega dolgocasneza.
  Pero mero

 4. tadej pravi:

  Oho ti si bil to Peter!! Drugače pa, a veš, da ni bilo zaradi “pijanosti v igri”, ampak preprosto zato, ker si ti tukaj na tem mojem blogu že komentiral in to s podpisom “Pero” in sem pač mislil, da boš od sedaj naprej vedno uporabljal ta “nick”.

  l.p., Tadej

 5. tadej pravi:

  Nedolgo časa nazaj sem na svojem PC-ju odkril že narejeno animaicjo ene najbolj znanih variant Conwayeve “Game of Life” (glej zgoraj, predzadnji paragraf) imenovane “Glider Gun“, katerega si lahko ogledate s klikom na tale link: game-of-life-glider-gun.gif

  No, lahko bi to slikico tudi vstavil zgoraj v samo objavo, a je nekako nisem hotel pokvariti, ker je pač že ves ta čas brez kakršnekoli slikice.

  Tadej


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s