O meni:

Sem še relativno mlad (v '30 letih) inženir informatike iz Ljubljane. Teme, ki me najbolj zanimajo: dogodki po svetu (novice, politika), zgodovina, znanost (sploh vesolje)

Malo o predsodkih, takšnih in drugačnih

V tokratni objavi bom malo pisal o raznih “vrstah” predsodkov oz. stereotipov, verjamem pa, da so nekateri med njimi tudi takšni, na katere človek ponavadi niti ne pomisli. No, v bistvu se bom v tejle objavi koncentriral na eno konkretno vrsto; predsodki o katerih tu pišem se namreč večinoma tičejo različnih narodov oz. kultur, oziroma z drugimi besedami se tičejo tega, kar naj bi za določene narode veljalo kot “splošno” znana resnica. Mogoče samo za okus, poiskušal bom prikazati, kako nesmiselno je v bistvu izreči trditve, kot so naprimer: “… da je nek narod delaven, da je to in to ljudstvo pošteno” in tako dalje (mimogrede, jaz že nisem ravno blazno delaven – ;), čeprav sem več kot očitno Slovenec, pa tudi veliko, ali bolje večina ljudi, ki jih poznam, ne), skratka, da je takorekoč nemogoče na ta način “ocenjevati” nek narod kot celoto.

Sicer se zavedam, da tale objava ne bo ravno pripomogla k moji splošni “priljubljenosti” tule na Sopci (ali bolje, najbrž bo imela ravno obraten efekt), ker je tako pač vedno pri rušenju recimo temu neke vrste “tabujev” (kar predsodki v nekem pomenu so, torej “tabu teme”) in ker te pri velikokrat hitro označijo za marsikaj, če si pripravljen “zagovarjati” svojo lastno nacijo; seveda tu besede “zagovarjati” ne uporabljam v njenem pravem/originalnem pomenu. Ampak vseeno prosim vsaj poiskusite razumeti, da vse kar probavam je preprosto to, da se trudim na stvari gledati čimbolj objektivno. In pa še kot neke vrste najava za naprej (torej najava glede prihodnjih objav): v mojem Sopca “to-do” fajlu pa imam pripravljene vsaj še dve ali tri take objave, ki bodo poiskušale “razbliniti” določene druge predsodke, še posebno tiste, kateri so “v modi” v zadnjem času (konkretneje o Krščanstvu, Islamu, Ameriki, Izraelu, Palestincih, političnih ureditvah/sistemih itd.) in prepričan sem, da bodo te objave še manj prispevale k moji priljubljenosti.

No, pa začnimo. Kot rečeno se bom danes v glavnem dotaknil samo tistih stereotipov, ki se tičejo “lastnosti” narodov, konkretno recimo o lastnostih slovenskega naroda. Kot sami po vsej verjetnosti dobro veste, naj bi za nas Slovence veljalo kar nekaj splošno znanih dejstev, naprimer: da smo delaven in pošten narod, potem, da smo pogosto zavistni svojim sosedom, da se radi kregamo itd. Aja, a res, namreč sprašujem se, za kateri narod pa tega pravzaprav ne bi morali reči?? In dalje, iz nas Slovencev se rado norčuje glede števila prebivalcev, skratka, “zajebavajo” nas, da nas je malo (in da bo zmeda še večja, ponavadi to počno kar sami Slovenci, errr), da smo majhni po velikosti, potem iz tega, da baje “nimamo svoje zgodovine”, da nismo “pomorski narod”, da je očetje od skoraj polovice Slovencev iz Bosne (kar je en vic, ki kroži predvsem na Hrvaškem) itd. Za prvi in drugi primer, torej glede števila prebivalcev in velikosti državnega ozemlja, bi povedal tole: res nas ni veliko, nikakor nas pa tudi ni malo, ta kriterij je namreč čisto relativna stvar. Kaj s tem mislim? Vzemimo za primer Črno Goro; iz Črnogorcev se kakor vem nihče ne “norčuje” v tem smislu, pa jih je vseh skupaj samo četrtino toliko kot nas (in vsi vemo, da je še ogromno takih primerov majhnjih narodov/državic, če se omejim samo na Evropo: Baskija, Andora, Luksemburg itd.), če pa odštejemo Albance in druga avtohtone manjšine, pa še veliko manj.

Isto pa glede velikosti Slovenije, smo pač dvakrat manjši od naprimer Hrvaške, zraven pa skoraj dvakrat večji od Kosova ali spet Črne Gore. Potem za tretji primer, torej glede “naše zgodovine”, to večinoma govorijo ljudje, ki sami ne poznajo zgodovine. Namreč, naša zgodovina je prav podobna (predvsem) ostalim slovanskim narodom. Res, Francozi in Britanci sigurno imajo, lahko bi temu rekli “bogatejšo”, bolj “pestro” zgodovino, kar pa ne pomeni nujno, da je bila bolj zanimiva, skratka kakor za koga. Če na kratko omenim potek dogodkov, najprej smo se priselili iz Zakarpatja, potem je bilo v igri pokristjanjevanje in tako dalje, pa srednji vek in kasneje pod tujo nadvlado, do zadnjega desetletja prejšnjega stoletja, ko smo postali samostojni. In kaj tukaj dejansko manjka?? In pa glede “pomorskega naroda”, npr. vsi vemo, da se imajo Hrvati za tak, torej pomorski narod. Ampak vsi pa pozabljajo, da res na obali živi samo dokaj majhen del Hrvatov in da recimo Zagorci, Slavonci itd. nimajo prav nič skupnega z morjem, tako kot pri nas Ljubljančani in Mariborčani. In pa kot zadnje glede očetov iz Bosne; če bi folk znal pogledati popolnoma jasne statistike bi videl, da je Slovenija veliko bolj homogena po sestavi prebivalstva, kot naprimer sama Hrvaška (kjer imajo veliko Slavonskih Srbov, pa Kninskih Srbov itd.) veliko bolj “mešana”. To je mimogrede tudi eden od “zgodovinskih” razlogov, zakaj smo jo tako dobro odnesli po razpadu Jugoslavije.

P.S. – In pa seveda, da si bomo čisto na jasnem: takih oz. vsaj zelo podobnih primerov je še na stotine, danes pa sem v tejle objavi pač omenil samo te, recimo temu za nekakšen vzorec oz. pokušino – 🙂 .

Lep pozdrav, Tadej

Advertisements

7 komentarjev on “Malo o predsodkih, takšnih in drugačnih”

 1. domn pravi:

  Ne vem, zakaj si se bal, da bi se komu zameru s tem postom 🙂 povedu si pač par resnic.
  Mam pa neki za dodat: Istra, Trst, Celovc, pa še marsikej druzga nam je blo skoz zgodovino ukradenga. Karantanija je bla nekajkrat večja od zdajšnje Slovenije in tega ne smemo pozabit.

 2. tadej pravi:

  OK “domn“, hvala ti za komentar in predvsem hvala za “vzpodbudo” (tudi za vnaprej); drugače pa, saj nisem mislil prov na “zamere”, bolj samo na recimo temu “priljubljenost”, lol.

  Tadej

 3. Pero pravi:

  Karantanija je ena bolj ali manj fiktivna zadeva, ki si jo je en precej znan krog intelektualcev zamislil kot sredstvo za prebuditev narodne zavesti. Obmocje je sicer bilo res se kar veliko, nikakor pa to ni nekaj predvsem slovenskega in se manj neprekinjenega, kar bi lahko imelo kaksno vezo s slovenskim narodom, kot na primer Napoleon in Francoska revolucija s francoskim. Pa se neki, ta mesta so nam bila ukradena. Komu so bila ukradena? Komu je bla pa Dalmacija ukradena in Laibach. Mogoce ta drugi primer nekoliko manj, ampak tale vprasanja so vedno tako subjetktivna, da je prav tezko poslusati, kako se najvecji strokovnjaki z vso svojo objetktivnostjo vedno strinjajo z najbolj subjektivnimi rojaki, glede nacionalnih vprasanj. Hrvat s Hrvati, Slovenec s Slovenci. Dejstvo je da so se pre 60 leti v Piranu predstavljali vecino ali pa vsaj najvecji delez prebivalstva Italijani. Mogoce podatek ni najbolj natancen ampak gre za idejo. Do kod nazaj v zgodovino gremo, ko dolocamo teritorij nekega naroda? Naj bo cel Mediteran in gor do Anglije Italija? Kako smo jim pokradli tezko priborjeno Evropo? Sori mal sem se razpisu, pa v bistvu nimam pojma o zadevah.

 4. fett pravi:

  domn; take stvari se pogrevajo zato, da določene kulturno-politične struje krepijo nacionalizem. Popolnoma nobene koristi ni od tega, samo glasovi. Si predstavljaš absurd, da nam Italija vrne Trst?

  pero, dobr si izpostavil časovni konflikt lastnine. Recimo Židi so pred 2000 leti izgubil svojo zemljo, v prejšnjem stoletju so jim jo vrnil tisti, od katerih sploh ni bila, trenutni lastniki se pa niso strinjali. Kaj nastane? Nerešljiv problem. Če pretek določenega časa pomeni, da lastnina zapade, kakšen je ta čas? 10 let? 100 let? Če se lastnina ohrani, si bomo vračali stvari, ki smo jih “vzeli” pred 10000 leti?

 5. tadej pravi:

  Ja res je, take stvari se pogosto pogrevajo iz razlogov, ki si jih navedel, lahko pa tudi ne iz teh ampak iz čisto drugih.

  Tadej

 6. […] Aha, dejansko sem tudi jaz neodvisno od ostale “blogerske scene” pisal o nečem podobnem; če vas zanima, potem skočite na objavo z naslovom “Malo o predsodkih, takšnih in drugačnih“: http://tadej.sopca.com/…/…taksnih-in-drugacnih na tem mojem Sopca blogu. […]

 7. ditka21 pravi:

  čestitam!!!
  Odličen post!!!


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s