O meni:

Sem še relativno mlad (v '30 letih) inženir informatike iz Ljubljane. Teme, ki me najbolj zanimajo: dogodki po svetu (novice, politika), zgodovina, znanost (sploh vesolje)

Kako v U.S. ukrasti volilne glasove ?!

No, tole o čemer bom danes pisal ni pa nič drugega kot en velik škandal; največji problem pa je po mojem menju v tem, da se prav nobeden ne zgane, da temu ne bi bilo več tako. Torej, govorim o šlampariji pri oddaji in procesiranju volilnih glasov v Ameriki (severni seveda, heh), kateri so bili oddani v takoimenovane “volilne mašine” (v angleščini “voting machines”), ranljive pa so tudi druge vrste oddaje glasov. Enivej, za to sem izvedel v seriji dveh člankov (glej spodaj za linke) na moji priljubljeni strani za PC entuziaste z imenom Ars Technica: http://arstechnica.com.

Skratka, kot že rečeno, gre za serijo dveh člankov. Prvi je naslovljen “How to steal an election by hacking the vote : Page 1“: http://arstechnica.com/articles/culture/evoting.ars (pozor, članek ima več delov/strani, tako da upoabite ali “Next” ali drop-down meni za nadaljne branje) in v katerem je tudi link do “How_to_steal_an_election-ArsTechnica.pdf” .pdf fajla: http://arstechnica.com/…/…an_election-ArsTechnica.pdf, ki je nekakšen povzetek celega članka in v katerem je natančno opisanih več čisto preprostih postopkov za krajo volilnih glasov. Vse kar potrebujete je nekaj računalniškega znanja in pa skupino ljudi, ki se je pripravljena iti “te štose” in to je potem to.

Še citiranje čisto prvega odstavka:

What if I told you that it would take only one person—one highly motivated, but only moderately skilled bad apple, with either authorized or unauthorized access to the right company’s internal computer network—to steal a statewide election? You might think I was crazy, or alarmist, or just talking about something that’s only a remote, highly theoretical possibility. You also probably would think I was being really over-the-top if I told you that, without sweeping and very costly changes to the American electoral process, this scenario is almost certain to play out at some point in the future in some county or state in America, and that after it happens not only will we not have a clue as to what has taken place, but if we do get suspicious there will be no way to prove anything. You certainly wouldn’t want to believe me, and I don’t blame you.

Drugi članek pa je naslovljen “Send your elected officials our free PDF guide to hacking the vote“: http://arstechnica.com/news.ars/post/20061028-8098.html in najbrž ni tako zanimiv, saj je samo “poziv k akciji” (ali “wake-up call” po ENG), bolj kot ne mišljen za same Američane.

/DODATEK: No, sedaj je bil objavljen pa še tretji, tokrat malo daljši članek z naslovom “Primary and early e-voting problems point to gathering storm“: http://arstechnica.com/news.ars/post/20061101-8131.html; ta v detaljih opiše težave glede na različne U.S. države (states), različe metode uporabljene pri volitvah itd.

In pa, kot velja za vsak tak članek na tej “Ars Technica” strani, je spodaj čisto na dnu “[ Discuss ]” link/povezava na topic na forumu, kjer se ponavadi razvijejo zanimive debate o temi članka, na katerega se nanašajo.

Tadej

Advertisements


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s