O meni:

Sem še relativno mlad (v '30 letih) inženir informatike iz Ljubljane. Teme, ki me najbolj zanimajo: dogodki po svetu (novice, politika), zgodovina, znanost (sploh vesolje)

Moji najljubši Firefox triki: del 2

No, tole pa je drugi del serije dveh objav z raznimi kul triki za brskalnik Firefox, ki jih sam uporabljam. Prvi del te serije je bila današnja prva objava, ki se ukvarja izključno z takoimenovanimi “extensions-i”, tale, katero sedaj berete, pa se ukvarja izključno z “about:config” in “userChrome.css” triki/heki, s tem da je vse skupaj obogateno še z nebrojem linkov do raznoraznih uporabnih strani z razlagami le-teh in z raznimi drugimi dodatnimi triki.

V bistvu v tejle objavi sploh ne mislim kaj preveč dolgoveziti (tudi ali predvsem zato, ker je enostavno preveč uporabnih “about:config” entry-jev, da bi jih vse tule opisoval), zato naj samo postam linka do “user.js” in “userChrome.css” fajlov, katera sam uporabljam (torej tako zmodificirana) in katera sem posebej za to priložnost uploadal na moj Volja FTP server, po možnosti pa si oglejte tudi stran “tweaks.html“: http://tadej-ivan.50webs.com/tweaks.html na moji domači strani. Aha in pa še kot opomba: “user.js” fajl sem ponovno uploadal danes (torej en dan po objavi), ker je v ta stari obliki vseboval razne “entry-je” iz stare verzije FF 1.5, ki sedaj v FF 2.0 niso več v uporabi. Naj samo pojasnim, tisti ta drugi “user.js” fajl je v bistvu isto kot “prefs.js” fajl, s to razliko, da je “poljuben” in ga torej Firefox ne ustvari sam, ampak ga mora ustvariti uporabnik. Ima pa to vlogo, da ima vedno “prednost” pred “prefs.js” fajlom, kar pomeni preprosto to, da na štartu Firefox vedno “pogleda” v “user.js” fajl in prepriše vrednosti v “prefs.js” (in v RAM), za razliko od “prefs.js” pa tudi firefox.exe proces nikoli sam ne piše nič vanj; hehe, lahko bi rekli, da kar se FF-ja tiče je iz njegove perspektive torej tako, kot da bi imel fajl “Read-only” atribut, čeprav ga seveda nima.

Glede “userChrome.css” pa mogoče še tole: ta fajl tudi ne obstaja “po defaultu”, ampak ga mora podobno kot “user.js” fajl omenjen v zgornjem odstavku ustvariti uporabnik sam za vsak uporabniški izbrani profil. Ustvariti pa ga mora uporabnik v “chrome” direktoriju; za lažjo izvedbo tega lahko kopirate ta fajl iz “defaults” direktorija (imenuje pa se “userChrome-example.css“), ki se ponavadi nahaja pod “%programfiles%Mozilla Firefoxdefaultsprofilechrome“, vsaj na Windows-ih. Skratka, z editiranjem/hekanjem tega fajla pa si lahko bolj ali manj čisto po svoje urediš celoten Firefox-ov GUI; naprimer, jaz si spremenim “default” širino iskalnega okna, eliminaram t.i. “throbber” in tako naprej.

Aja in še enkrat: da ne omenjam vseh “hekov”, ki jih lahko narediš z editiranjem “prefs.js“, “user.js” (ali z drugimi besedami “about:config” entry-jev) in “userChrome.css” fajlov, sledi pa še zgoraj v uvodu te objave omenjena “obogatitev” s kar nekaj linki do raznih relevantnih spletnih strani z razlagami teh reči itd. in pa še z raznimi drugimi podobnimi uporabnimi triki. Tule sta najprej linka do “About:config entries”: http://kb.mozillazine.org/About:config_entries in “UserChrome.css”: http://kb.mozillazine.org/UserChrome.css strani na “MozillaZine Knowledge Base” spletnem mestu, potem sledita linka do dokumentov “Tips & Tricks”: http://www.mozilla.org/support/firefox/tips in “Editing Configuration Files”: http://www.mozilla.org/support/firefox/edit na glavni “Mozilla” strani, za zaključek pa še linka do “Customize Firefox with userChrome.css”: http://www.lifehacker.com/…/…userchromecss-197715.php in “Geek to Live: Consolidate Firefox’s chrome”: http://www.lifehacker.com/…/…firefoxs-chrome-210542.php dokumentov na strani “Lifehacker”, za katere pa priznam, da jih sam sploh nisem prebral.

P.S. – Tukajle pa imate še link do SERP-a z rezultatom iskanja na angleškem Google-u za kombinacijo besed “Firefox userChrome.css” in pa za kombinacijo “Firefox userChrome.css tips“.

Tadej

Advertisements

One Comment on “Moji najljubši Firefox triki: del 2”

  1. boki pravi:

    Živjo
    imam en problem ki me mori .Firefox mi ne dovoli copy in past.
    A mi lahko pomagaš ?

    Hvala


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s