O meni:

Sem še relativno mlad (v '30 letih) inženir informatike iz Ljubljane. Teme, ki me najbolj zanimajo: dogodki po svetu (novice, politika), zgodovina, znanost (sploh vesolje)

Kako narediti veljaven Google Sitemap ??

Vsak kolikor toliko vesten in razgledan webdeveloper/webkoder oz. webdizajner (ali karkoli že), še posebno, če uporablja Google AdSense in tako naprej, bi po mojem osebnem (in skromnem) mnenju za boljšo pozicijo na Google SERP-ih moral izkoristiti ugodnosti, ki jih Google ponuja na njegovi spletni strani z imenom Google Sitemaps: https://www.google.com/webmasters/sitemaps. Tako sem se pred časom tudi sam odločil dodati moje strani na GS, pri čemer sam postopek niti ni tako težaven; najprej je treba sploh dodati strani v listo na GS, potem pa še uploadati “sitemap.xml” fajl v t.i. “root” direktorij na server, kjer se konkretna stran nahaja in to je v bistvu to.

Vse lepo in prav, problemi pa se začnejo, ko hočeš najti t.i. “Sitemaps generator” (torej generator XMLsitemap.xml” fajla), kajti da bi ga sam generiral preprosto vzame preveč časa, še posebej, da bi to počel vsakič sproti, ker je ta fajl seveda smiselno redno updejtati/obnavljati, naprimer ko dodaš nove dokumente in/ali direktorije itd. Jaz sem tako poiskušal srečo z dvema generatorjema; najprej s temle “Sitemaps Generator“: http://www.mypagerank.net/google_sitemap_creator.html na Mypagerank strani, potem pa še s tistim na strani XML Sitemaps: http://www.xml-sitemaps.com.

Ampak problem je pa tu v tem, da oba zgoraj omenjena generatorja nažalost zgenerirata invalidne “sitemap.xml” fajle, kar sem naknadno preveril tudi z “Google Sitemap Validator“: http://www.validome.org/google validatorjem na Validome.org strani.

Prvi namreč zgenerira to kodo:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<urlset xmlns="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84">

<url>

Drugi pa tole malo daljšo kodo:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset
   xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
   xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
   xsi:schemaLocation="
      http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9
      http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/09/sitemap.xsd">

<url>

No, na koncu pa sem z veliko “trial & error” (kakor se temu rado reče, hehe) le nekako uspel obe varijatni spojiti skupaj, tako da je bila koda naposled le veljavna.

Pravilna sintaksa je torej taka:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<urlset
   xmlns="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84"
   xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
   xsi:schemaLocation="http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84 http://www.google.com/schemas/sitemap/0.84/sitemap.xsd">

<url>

Aja in pa kot čisto mimogrede, ta drugi generator omenjen zgoraj poleg ostalih dodatnih reči zgenerira tudi zelo uporaben “sitemap.html” fajl, ki ga lahko uporabite kot “mapo dokumentov” za svoje obiskovalce; glej npr. “sitemap.html” na moji “PC domači strani”, kot pa boste videli imam trenutno malo nekonstistenta imena pozameznih dokumentov, ker se mi pač še ni dalo na FTP updejtati novih/updejtanih fajlov, to bom namreč iz določenih razlogov storil šele po novem letu.

P.S. – Čisto za konec pa še link do “Why two generators make totally different Sitemaps??“: http://forums.digitalpoint.com/…t=187420 topic-a, ki sem ga o tem odprl na DP forumu in v katerem vse to opišem še bolj v detajlih.

Tadej

Advertisements

4 komentarji on “Kako narediti veljaven Google Sitemap ??”

 1. Milan'che pravi:

  Za WordPress obstaja vtičnik, katerega razvija Arne Brachhold in avtomatično zgenerira sitemap.xml datoteko.
  http://www.arnebrachhold.de/2005/06/05/google-sitemaps-generator-v2-final

 2. tadej pravi:

  Hvala ti “Milan’che” za komentar, samo jaz sem pisal o generiranju “sitemap.xml” fajlov nasploh in ne samo za WordPress “platformo”; no, zna biti pa vseeno koristno, tako da še enkrat hvala!!

  Tadej

 3. tadej pravi:

  Hvala, hvala!!

  Tadej


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s