O meni:

Sem še relativno mlad (v '30 letih) inženir informatike iz Ljubljane. Teme, ki me najbolj zanimajo: dogodki po svetu (novice, politika), zgodovina, znanost (sploh vesolje)

Štiri .gif slikice z optičnimi varkami

No, ker sem z zadnjo objavo že prekinil tisto serijo objav v zvezi z PC-jevimi trdimi diski (aja, začel oz. odprl sem jo s tole objavo, ostale dve oz. tri pa imam skoraj že v celoti napisane/sformatirane), si bom v današnjem prispevku, spet v smislu trenutno aktualnih zadev, privoščil objavo, v kateri bom postal neko .gif sličico (ehm, naknadno sem dodal še tri, sicer res ne v .gif fajl-formatu), katera prikazuje eno res hudo optično varko oziroma trik. Vas pa tudi naprošam, da si pod nujno preberite opombico spodaj pod “P.S.” odstavkom in pa (sta povezani oz. o isti stvari) tisto v mojem komentarju.

1. Torej, pri tokratni optični varki oz. triku v tej .gif slikici (sem enkrat že pisal o nekem drugem triku, glej spodaj), katera je bila povod za pisanje tele objave in katero sem par dni nazaj dobil sforwardirano v enem e-mailu (točneje od Jureta Česnika), pa gre za to, da se število oseb spremeni, ko se odrola en “krog” te animacije.

Slikica v orig. velikosti:

Opticna Varka - Prestej Osebe - Opticna-Varka-Prestej-Osebe.gif

(tokrat prikazana v originalu)

Navodilo je torej sledeče: najprej prešej osebe na sliki, potem počakaj na konec animacije (torej da se odvrti do kraja) in jih potem preštej še enkrat.

2. Sicer je res, da takih in podobnih slikic na Internetu res ogromno, zato sem tudi malo pobrskal po svojem trdem disku in našel še dve, kateri (jah pač, če že pišem o tej temi) pa pripenjam tule spodaj; teh dveh, kot tiste zgoraj, sicer ne v originalni velikosti, ker sta pač veliko večji.

Thumbnail-sličice no. 1, 2, 3:

Opticna Varka - Krogi - Opticna-Varka-Krogi.jpg Opticna Varka - Valovanje - Opticna-Varka-Valovanje.gif Opticna Varka - -8-5-13 - Opticna-Varka-8-8-5-13.gif

(klikni nanju za njun original)

Pri teh dveh pa gre pri prvi od njiju za to, da ko gledaš vanjo začne kmalu vsa zadeva “valovati”, druga pa prikazuje nek grafično prikazan “sfaljen” (jasno, nalašč) matematični izračun, kako je 8 x 8 enako 5 x 13, kar pa seveda ni res.

Tista podobna objava o neki optični varki, v kateri sem na tem blogu pisal (kot rečeno zgoraj) enkrat v začetku leta 2006 pa je objava naslovljena “Totalno hud optični trik: kako beremo“: http://tadej.sopca.com/…/…trik-kako-beremo, v kateri sem pisal o nekem optičnem triku, katerega uelo zanimiva ugotovitev (oz. bistvo) je to, da nam na preprostem konkretnem primeru pokaže, kako oz. točneje na kakšen način v resnici beremo (glede na posamezne črke) besede v stavku.

P.S. – Aja in pa še to: tale objava je bila najprej dva tedna naslovljena “Tri .gif slikice z optičnimi varkami“, potem pa sem ji spremenil naslov (danes, 30.1.2008 sem namreč dodal še eno sličico) in tokrat sem to izjemoma naredil neglede na to, da se ji s tem malenkost “pokvaril” URL. No, res bi jo lahko podobno kot tole objavo izbrisal in objavil na novo (jasno s spremenjenim “Timestamp-om”), ampak ker je, kot rečeno, stara že dva tedna, nisem hotel kakšnih nadaljnih komplikacij; za več o vsem tem si lahko preberete tale komentar v eni drugi objavi.

Tadej


One Comment on “Štiri .gif slikice z optičnimi varkami”

  1. tadej pravi:

    Samo obveščam vas, da sem danes, 30.1.2008, tejle objavi malce spremenil naslov (glej tudi samo objavo zgoraj pod “P.S.”), to pa sem naredil zato, ker sem prejle dodal še eno sličico neke optične varke, katero sem malo pred tem našel na svojem računalniku…

    Res pa se je sedaj naslov objave tako spremenil, da mi ni najbolj všeč (torej zgleda “grše”, glej glavno stran), kajti prej je zavzel ravno/točno eno vrstico, sedaj pa se čudno prepolovi na dve. Ampak to sem pać moral vzeti v zakup, zato da se ni preveč drastično spremenil URL od objave. Za več o tem pa klikni na tale link (torej o čem sploh govorim) in si skratka v tem komentarju preberi podrobnosti.

    Tadej


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s