O meni:

Sem še relativno mlad (v '30 letih) inženir informatike iz Ljubljane. Teme, ki me najbolj zanimajo: dogodki po svetu (novice, politika), zgodovina, znanost (sploh vesolje)

Kako sem iz skoruptanega drajva rešil podatke

OK folk, končno sem si vzel čas in do konca napisal drugo po vrsti v seriji objav (od skupno treh planiranih, prva je bila tale objava) v zvezi z računalnikovimi trdimi diski. Danes bom skratka opisal to, kako sem uspel kakšni dve leti nazaj rešiti podatke iz popolnoma “skoruptane” particije oz. drajva, pri čemer sem se poslužil “hex-editor” programa, s katerim sem popravil t.i. OEM info (kar sicer ni dalo rezultatov) in pa enega od mnogih zastonjskih “data recovery” programov. Aja, naj pa tu še enkrat omenim, da bom v tretji in zadnji objavi v tej seriji postal listo linkov in opise raznih drugih s PC-jevimi trdimi diski povezanih programov.

V glavnem, takrat dve leti nazaj, je moj Maxtor Fireball 3 trdi disk (2F040J0, Ultra ATA/133, DSP) s kapaciteto 40 GB in RPM 5400 RPM, resda že počasi tako ali tako “umiral”, a je particija z inštaliranimi Windows-i še nekako delovala, medtem ko pa se je druga particija, na kateri sem imel kar nekaj pomembnih (ali vsaj meni ljubih, ki jih skratka ne bi rad za vedno izgubil) dokumentov, že totalno “skoruptala”. In s tem namenom, torej da bi izvedel, kaj se da narediti, sem tudi najprej odprl neko diskusijo na “Ars OpenForum” forumu (glej spodaj za link), kasneje, ko pa sem že uspešno rešil podatke z omenjenega “skoruptanega” drajva, sem odprl še drugo z “I ACTUALLY DID IT … I rescued the data from a totally screwed disk !!“: http://episteme.arstechnica.com/…/758006059631 naslovljeno diskusijo, v kateri sem poročal o vsem skupaj.

Da pa vam ne bo treba odpirati tiste strani (diskusije na Ars forumu), vam tule spodaj ponujam v branje moj prvi/uvodni post v omenjeni diskusiji, tole pa je še direktni link do tega prvega posta. Naj pa vseeno omenim, da sem o tej stvari premišljeval že kar nekaj časa, preden sem se o njej odločil povprašati eksperte na tem forumu.

Whoaaa guys !!!

I actually found a disk-recovery program, that recovered most of the crucial files for me (uh, except huge collections of posts from ArsTechinca, Mark Russinovich’s e-mail replies, and few other things which were burried deep in the disk structure), but I rescue APK’s reply to my e-mail (which was a joke of-course), other replies from software authors, screenshots, mp3s, etc.

This thread is directly related to these three threads:

Editing the disk (particularly the OEM info) directly with Hex-Editor app

Query for a good and trusted disk recovery program and other disk related questions

HELP: two OSs screwed & new disk-floppy initialization problems, etc.

So if anyone will ever be in the similar situation, I can say, I highly recommend this program I used. It is a PC Inspector – File Recovery program from this page: http://www.pcinspector.de/file_recovery/welcome.htm

The screenshot of how the currupted K: drive looks like (you can see it is separated to “multiple-drives”):

http://users.volja.net/tayiper/Recovery-Drives.gif

The screenshot of one of K: “drives” where actual lost data was:

http://users.volja.net/tayiper/Drive_K_lost-data.gif

The screenshot of how the other currupted K: partitions look like (you can see they are multiple):

http://users.volja.net/tayiper/Drive_K_n1.gif

http://users.volja.net/tayiper/Drive_K_n2.gif

http://users.volja.net/tayiper/Drive_K_n3.gif

Since I bothered you all with my disk-corruption problem, I just thought I might share this.

greetings, very happy shirker

/OPOMBA: Tule zgoraj v postu sem raje objavil samo linke do screenshot-ov (kot da bi objavil same slikice), ker so pač zelo velike in bi zasedle preveč prostora.

No enivej, kasneje, ko sem pa z “manufacturer’s diagnostic utility-jem” (program imenovan “Maxtor”, zažene pa se ga iz floppy-ja) odkril, da je ta trdi disk očitno nepopravljivo pokvarjen, sem skopiral pomembne podatke iz preostalih dveh ali treh particij na varno in si kupil novega, konkretneje, kupil sem si Western Digital, WD Caviar SE trdi disk (WDC WD800JB-00JJA0) s kapaciteto 80 GB in RPM 7200 RPM, kateri mi še sedaj normalno deluje. Je pa nažalost (vem noro, glede na cene) ta še vedno edini trdi disk v mojem PC-ju, tako da se pač še vedno poslužujem drugačnih “backup” strategij.

P.S. – Pa morda še tole: če se bom pa odločil še za četrto objavo v omenjeni seriji objav (in je skratka ne bom objavil posebej oz. nepovezano s to serijo), pa kmalu pričakujte še prispevek, ki bo govoril o trdih diskih in particijah oz. drajvih na splošno, pa o pagefile-u in ostalih takih rečeh, predvsem pa o dilemi, kaj je bolj smiselno pri enem samem trdem disku, imeti eno samo veliko particijo ali več malih.

Tadej

Advertisements

3 komentarji on “Kako sem iz skoruptanega drajva rešil podatke”

 1. Kobrowsky pravi:

  a Listo Linkov je makedónski nogome taš?

 2. tadej pravi:

  Hehe, dobra fora, drugače pa končno en vsaj malo “konstruktiven” (ne vem kako drugače bi temu rekel) komentar od tebe Kobrowsky – 😉 …

  Tadej

 3. GuessWho pravi:

  but I rescue APK’s reply to my e-mail (which was a joke of-course)

  Which is WHY and HOW you lost your disks in the first place, lol… joke was on you, now wasn’t it? Too easy – don’t mess with your betters or next time?? THERE WILL NOT BE A RECOVERY.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s