O meni:

Sem še relativno mlad (v '30 letih) inženir informatike iz Ljubljane. Teme, ki me najbolj zanimajo: dogodki po svetu (novice, politika), zgodovina, znanost (sploh vesolje)

Kako zmanjšati Firefox bookmarks fajle

No in spet ena objava s koristnimi računalniškimi napotki (podobna npr. tejle objavi), točneje, gre za eno oziroma dve finti (dva mogoča ukrepa/načina), s katerima se da kar drastično zmanjšati velikost Firefox-ovih “bookmarks.html” fajlov, poleg seveda tega, da sami skrajšate naslov od strani v polju od “Add Bookmark” okenca (hehe, kar jaz namreč že kar obsesivno počnem), takrat ko jo po-bookmarkate. Drugače pa vem, da bookmarksi niti niso več tako v modi (vsaj za hranjene veliko URL-jev ne), ker ljudje sedaj pač uporabljajo Furl.net, del.icio.us itd.

Torej, najbolj drastično se da zmanjšati velikost FF-jevih bookmarks fajlov s tem, da izklopiš dodajanje “favicons-ov” (za več o le-teh glej semle) v njih in pa tudi z izklopljenjem dodajanja “description” meta-data iz header-jev od posameznih bookmarkanih strani.

O tem slednjem sem namreč odprl diskusijo “How to stop Firefox from adding “description” data“: http://forums.mozillazine.org/…p=2004349 na “MozillaZine” forumu (moj nick tam je satyr), moj prvi/uvodni post glasi takole.

… into the bookmarks file. I guess with an entry in “prefs.js” file ?? Also see this thread that I opened back then here at MozillaZine forums: Firefox and “description” data in bookmarks

thanks for any reply, satyr

V tisti drugi diskusiji, katero linkam v postu zgoraj pa se del mojega prvega oz. uvodnega posta glasi: “I am curious; was this “feature” added in the 1.5 version of Firefox, i.e. the feature that when you add a bookmark, the description in meta tags of that page is added also ??.

Kakorkoli že, odgovora glede “description” meta-data sicer takoj nisem dobil, sem pa v odgovoru od uporabnik z nickom dickvl izvedel, da se da izklopiti dodajanje “favicons-ov”. Namreč, koda za posamezni “favicon” je dolga nič manj kot 4-11 kB (torej za vsako posamezno bookmarkano stran oz. vsak posamezen t.i. “bookmark entry”), v “bookmarks.html” fajlu pa jo vidite dodano kot “ICON=” atribut (ki se ponavadi zapiše za “ADD_DATE=” in pred “LAST_MODIFIED=” atribut); tule je skratka tisti post od dickvl-a.

Favicons are the main cause for the size of bookmarks.html
That’s why I have disabled them (about:config and filter for icon)
browser.chrome.favicons -> false
browser.chrome.site_icons -> false
browser.chrome.image_icons.max_size -> 0
You can also read this topic: http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?t=360447

Torej, kot lahko vidite, gre za vnose “user_pref("browser.chrome.favicons", false);“, “user_pref("browser.chrome.site_icons", false);” in “user_pref("browser.chrome.image_icons.max_size", 0);” ki jih lahko uredite preko “about:config”, ali pa preprosto ročno zeditirate “prefs.js” fajl npr. v Notepad-u, omenjeni fajl pa se sam nahaja v vašem “profile direktoriju” (ponavadi pod “…Application DataMozilla” direktorijem), za več o tem pa glej tole in predvsem tole objavo.

Aja no, če bi se pa lotili onemogočenja dodajanja “description” meta-data pa morate iti v “chrome” direktorij (v FF inštalacijskem direktoriju), potem v “browser.jar” fajl in tam naprej v “contentbrowserbookmarks”, kjer se nahaja “bookmarks.js” fajl, katerega primerno zeditirate, ali natančneje, odstranite tisto dodatno kodo, ki je bila dana v verziji brskalnika 1.5.

Tadej

Advertisements


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s