O meni:

Sem še relativno mlad (v '30 letih) inženir informatike iz Ljubljane. Teme, ki me najbolj zanimajo: dogodki po svetu (novice, politika), zgodovina, znanost (sploh vesolje)

Particije in pagefile in malo o teh zadevah

Pred tretjo objavo v sicer že zdavnaj prekinjeni serijo objav v zvezi z PC-jevimi trdimi diski (mimogrede, prva v tej seriji je bila tale, druga pa tale objava), v kateri imam namen objaviti dolgo listo raznih programov, ki se tako ali drugače v zvezi s trdim diskom, danes tako vmes “vrinjam” tole tudi s temi rečmi povezano objavo o particijah oz. drajvih, pagefile-u in o še nekaj ostalih takih rečeh.

Najprej torej glede particij, ki jih folk še vedno tako rad uporablja: na forumu “Ars OpenForum”, kjer je med člani res veliko ljudi, ki se hudo poznajo na te stvari, je že dolgo splošno znano pravilo, da je pri PC-ju z več trdimi diski na sistemskem najbolj smiselno imeti eno veliko particijo (z OS in programi, na drugih trdih diskih pa imeti t.i. “data”), no, edinole pri enem samem trdem disku pa mogoče dve particiji (spet, da ločiš OS in programe od “data” in si olajšaš morebitne re-inštalacije), vse to seveda glede na nizke cene trdih diskov zadnja leta in na veliko izbiro t.i. “disk imaging” programov.

Za več o tem si npr. oglejte diskusijo “To Partition or Not to Partition? Also: Page File“: http://episteme.arstechnica.com/…/412003268831 na že omenjenem “Ars OpenForum” forumu, pri čemer naj omenim, da je takorekoč edina izjema pri tem pravilu t.i. “dual-boot” situacija.

Tule imate še celoten malo daljši post/odgovor od uporabnika z nickom Man in the Fortress, ki je v temle postu v zgoraj linkani diskusiji napisal tole.

You have to partition before you install Windows. Windows will not install on an unpartitioned drive. /pedantic

That said, one big partition is the ideal arrangement. Whenever you have an arbitrary split in a volume, you will almost always end up wishing the allocation of space were different (Lots of room on D, almost out on C, or vice versa). Resizing partitions is risky at best; be sure you have a current, tested backup before attempting such a procedure.

Multiple partitions also decrease performance as the seek distances (and thus times) are longer moving from one partition to another.

I don’t really understand the argument for ease of backup. Just put everything you would put on the second partition in a folder, back that folder up periodically, and exclude that folder from any system snapshot images you want to take.

As for the page file, if you only have one hard disk in the machine, one big partition is the best arrangement. If you must have multiple partitions, put the pagefile on the most-used partition. Do NOT put more than one pagefile on a single hard disk on different partitions; Windows chooses which pagefile to use by checking which disk is under the least load. In a multiple partition scenario, this almost guarantees that the pagefile chosen is the one currently not under the HDD’s heads, thus requiring a long seek. With more than one physical HDD, it is best to have one page file on each. If you only want one, put it on the most used partition of the least used drive (Used in this sense meaning % of time in use, not % of capacity in use).

Really, the only reason for multiple partitions on a single drive these days is to run more than one operating system.

Aja, moj prvi post v tej diskusiji pa je tale (ta drugi je namreč samo kratek in bolj nepomemben “reply” na enega drugega), drugače pa kot čisto mimogrede, takih diskusij kot je ta je na tem forumu še na stotine, v bistvu je tako, da npr. kak nov uporabnik odpre diskusijo s takim vprašanjem skoraj vsak mesec, če ne celo večkrat v enem mesecu.

No, o pagefile-u in disejblanju le-tega in podobnih neumnostih (npr. premaknitvi le-tega na RAM-drajv/disk itd.), pa sem se šele sedaj naknadno odločil, da je pravzaprav škoda izgubljati čas s tem; sem pa o tem pisal tudi pod sekcijo naslovljeno “THE CACHE/DISABLE THE PAGEFILE MYTH” na strani myths.html na mojem z računalništvom povezanem domačem spletnem mestu, tako da si lahko preberete tudi to.

Tadej

Advertisements

One Comment on “Particije in pagefile in malo o teh zadevah”

  1. tadej pravi:

    Evo, spet ena nova/sveža diskusija o teh rečeh na “Ars OpenForum” forumu (ko sem že ravno zgoraj omenil, da nekdo odpre diskusijo o tem takorekoč vsak mesec), ki ima tokrat naslov Learn me on virtual memory; še posebej vam priporočam ogled tega posta od uporabnika z nickom “hanser” in pa predvsem tegale od že večkrat omenjenega uporabnika z nickom “DriverGuru“.

    Tadej


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s