O meni:

Sem še relativno mlad (v '30 letih) inženir informatike iz Ljubljane. Teme, ki me najbolj zanimajo: dogodki po svetu (novice, politika), zgodovina, znanost (sploh vesolje)

Neslavni Kardeljev ukaz partijskemu vodstvu

Gre seveda za grozljiv Kardeljev ukaz vodstvu KP iz leta 1942: »Likvidirajte ’v rundah’, to je niz likvidacij druga za drugo, … ’tolci in sej preplah’, … le tako se začetek državljanske vojne razvije v našo korist.«. In že takoj razrešimo nekaj, da ne bo kakšnih očitkov… Kot sem že večkrat povedal, sem glede teh reči “neobremenjen” (familiarno in drugače), nimam nekih ekstremnih stališč ne v “eno”, ne v “drugo smer”. Pri meni je tako, da čeprav sem (beri: se imam) v osnovi svobodomiselnež (lahko bi rekel liberalec/levičar), strpnež, skeptik etc., to ne pomeni, da a priori na vse stvari že od začetka gledam tako kot “mainstream” liberalci, strpneži, skeptiki, ateisti. Določene stvari – ki se mi pač iskreno zdijo vredne premisleka, oz. kjer nisem čisto prepričan – še sam globlje, objektivno, gledano z distance premislim, preverim vire itd.

V oddaji Tednik (klik: http://4d.rtvslo.si/!arhiv/tednik/174330302) smo na RTV Slovenija v sredini aprila 2015 lahko gledali prispevek o takrat aktualni temi – šlo je za izkopavanja na grobišču v gozdu pri vasi Babna Gora, kjer so našli dve okostji v dokaj slabem stanju.

21088424_10153168679060199 Prispevek se začne na 32. minuti, v njem pa (poleg voditelja oddaje in drugih) govori preživeli član družine Hudnik, ki so mu partizani kot otroku v enem dnevu pobili 6 članov družine; poleg njih sta bila v istem “incidentu” ubita tudi *partizan in partizanka*, bojda zato, ker sta imela nedovoljeno romanco.

Poanta zgodbe je torej to, da ni partizanom ta familija PRAV NIČESAR storila (niso bili “izdajalci”, niso bili pomagači kogarkoli ali “na strani” kogarkoli), da so bili pobiti in zakopani “kot živali”. 😦 Bila sta samo “premožnejša kmeta”, s katerimi so partizani obračunali in od katerih so nekaj (hišo, posest, premoženje?) rabili – jap, kasneje so v njegovih posteljah spali znani partizani) – in to je bilo v tistih časih še najlažje dobiti z likvidacijo. Tako žalostna zgodba, človeku se že na obrazu vidi, da že celo življenje trpi in da ne bo nikoli zares “pomirjen”.

31073993_10153168683065199 In bistvo je v tem, da to nikakor ni bil osamljen primer, to je zgodovinsko dejstvo! Širše gledano pa je bistvo prispevka zamolčani teror, ki so se ga po tisti dolini – in še marsikje drugje – šli partizani že vse od leta 1941 dalje. Kasneje so tam živeči ljudje na sprehodih (en kmet pove, da so bili grobovi plitvi in so “lisice to ven izkopale”) videvali lobanje in kosti in so se kot otroci zato na daleč izogibali tistemu kraju, enkrat kasneje pa jih (kosti) bolje zakopali.

Med drugim lahko med prispevkom slišimo in preberemo tudi dva citata Edvarda Kardelja; eden je ukazu vodstvu KP iz leta 1942, za drugega ni popolnoma jasno (verjetno pa gre za del istega teksta):

01146437_10153168739195199

»Likvidirajte ’v rundah’, to je niz likvidacij druga za drugo, … ’tolci in sej preplah’, … le tako se začetek državljanske vojne razvije v našo korist.«

10517235_10153168739155199

»Komunist, ki da brez najmanjšega usmiljanja streljati, kot človek nikoli ni surov.«

Podobno sem v tistem času in kasneje bral tudi zgodbo o zadnjih (legitimnih) lastnikih gradu Stržišče (bili so ali pobiti ali odpeljani), pa na primer o likvidaciji industrijalca Avgusta Praprotnika (članek “Komunistični umor najbogatejšega Slovenca“), ki je bil zaveden Slovenec… ubit več ali manj samo zato, ker je bil uspešen in bogat človek (jasno, KP mu je takoj zaplenila vse njegovo premoženje), KP pa se je hotela znebiti moteče “slovenske elite”.

Po določenih delih Slovenije je bila to skratka že od koca leta 1941 “ustaljena praksa”, zares pa se je začelo pa že 1942, najprej po vaseh okoli Polhograjskih dolomitov in zato (torej kot samoobramba pred komunističnim nasiljem) so bili domobranci ustanovljeni; torej kot samoobramba pred “brati Slovenci”, ker so so jih pač le-ti imeli za “nezaželene” in ker navadni ljudje (kmetje, duhovščina, ….) niso podpirali komunizma. Prvi greh v smislu “brata nad bratom” je bil torej storjen s strani KP (berui: VOS-ovski likvidatorji). Skratka dolgo preden so kot vajaška struja prisegli okupatorju” (za kar lahko krivimo domobransko vodstvo… po vojni pa so bili vseeno pobiti kar vsi po vrsti).

Lep pozdrav, TadejOddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s